Pianka jogurtowa z marakują
Pianka jogurtowa z marakują to fajny pomysł na lekki deser na lato. Nie wymaga pieczenia, szybko go się robi i jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie! Dzięki śmietanie kremówce, która napowietrza jogurtową masę, deser jest bardzo lekki i puszysty. Aż się prosi, żeby sięgnąć po następny kawałek. ? Na spód wykorzystałem pokruszone ciasteczka digestive, ale możecie również wybrać dowolne kruche ciastka lub herbatniki, a nawet upiec biszkopt, jeżeli będzie się Wam chciało. Dla spotęgowania egzotycznych wrażeń smakowych górę pianki jogurtowej polałem dodatkową porcją pulpy z marakui. Dzięki temu deser nie jest mdły, a jego słodycz fajnie komponuje się z kwaśnym smakiem passiflory. Możecie tutaj zarówno wykorzystać gotową pulpę w puszce z marakui flavicarpa (jest ona najbardziej dostępna) lub kupić świeże owoce i je wydrążyć. Obie wersje sprawdzą się znakomicie. Jeżeli lubicie lekkie i orzeźwiające desery, to ta pianka jogurtowa z marakują jest zdecydowanie dla Was! ?
Pianka jogurtowa z marakują Łukasz Pianka jogurtowa z marakują to fajny pomysł na lekki deser na lato. Nie wymaga pieczenia, szybko go się robi i jest bardzo…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Mus jogurtowy z marakują:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 ml pulpy z marakui lub miąższ z 6-8 owoców
- 4 łyżeczki żelatyny
Spód ciasteczkowy:
- 300 g ciastek owsianych digestive
- 40 g masła
Sos:
- 100 ml pulpy z marakui lub miąższ z 3-4 owoców
- 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Spód ciasteczkowy
- Ciastka owsiane zmiksuj za pomocą malaksera lub blendera na proszek. Następnie wlej roztopione masło i wymieszaj.
- Spód formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm pokryj papierem do pieczenia i wysyp nań ciasteczkową masę.
- Wyrównaj ją szpatułką. Formę wstaw do lodówki do czasu przygotowania musu.
Mus jogurtowy z marakują
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie partiami dodawaj jogurt grecki, miksując na najniższych obrotach miksera.
- Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, odstaw na moment do napęcznienia, a następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie nią w nim rozprowadź. Połącz ją z miąższem z marakui lub z gotową pulpą. Gotowy płyn wlewaj powoli do przygotowanego musu, mieszając masę delikatnie łyżką.
- Mus jogurtowy z marakują wylej na schłodzony ciasteczkowy spód i wyrównaj całość szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Gdy mus się zsiądzie, polej go pulpą z marakui lub miąższem z owoców. Sos możesz również zagęścić żelatyną, rozprowadzając ją w odrobinie wrzątku (nie będzie wtedy spływał przy krojeniu).