Pesto z rukoli i pestek dyni
Jutro, 17 marca, Dzień Świętego Patryka. Nie wypada zaproponować mi więc innej potrawy niż soczyście zielonej. Stąd też pomysł na pesto, trochę inne od tradycyjnego, bo z pikantnej rukoli (w zastępstwie bazylii) i pestek dyni (zamiast pinii).
Pesto to bardzo wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów, bo można wykorzystać do jest wykonania w zasadzie wszystko, co zielone, a i orzechy, czy pestki, zupełnie dowolne. Te ostatnie najlepiej przed mieleniem uprażyć na suchej patelni, by wydobyć ich aromat.
Proporcje na 2 porcje sosu do makaronu.
Składniki- rukola - duża garść, ok. 70 g
- oliwa - 3 łyżki
- parmezan - 3 łyżki, świeżo tarty
- czosnek - 1 ząbek
- pestki dyni - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Rukolę zmiksuj z nasionami, dynią, parmezanem, czosnkiem i oliwą na gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj np. z makaronem, na ciepło.