Pesto z mniszka i krwawnika

Pesto z mniszka i  krwawnika

Uwielbiam dobre pesto, szczególnie to z natki pietruszki, rozsmarowane grubo na kromce chleba na zakwasie i przykryte cieniutkim plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Bazyliowe też jest niezłe, a to z mniszka i krwawnika.... nie jest tak dobre, jak moje naj,  czyli to z pietruszki:) ale jest naprawdę fajne w smaku - z lekką goryczką, ziołowym posmakiem krwawnika, lekko kwaskowe od szczawiu. To jeden z tych przepisów do którego nie raz jeszcze z chęcią wrócę.

Zdjęcie - Pesto z mniszka i  krwawnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pesto z mniszka i krwawnika

  • 3 garście młodych liści mniszka
  • garść liści krwawnika
  • kilka młodych liści szczawiu
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ok. 40 g owczego twardego sera, np. pecorino
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Liście umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować. Gęstość pesto można regulować, dolewając oliwę lub dosypując suchych składników.

W wersji wegańskiej ser owczy można zastąpić tofu.

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal

Kategorie przepisów