Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Zupełnie nic nadzwyczajnego. Tzn. smak pesto jest zawsze nadzwyczajny, chodziło mi bardziej o pomysł na post. Bardzo często robię pesto, ale jednak najczęściej z natki pietruszki. Tym razem postanowiłam zrobić prawie klasycznie, ale znowu zabrakło orzeszków piniowych, więc zrobiłam ze słonecznikiem. Wyszło super. Dodatkowo raduje się moja dusza, bo Tolka lubi takie rzeczy. A to przecież dość spora dawka witamin i dobrych tłuszczy. Niech wciąga. My, tym razem, wchłonęliśmy tytułowe pesto z gnocchi. Przepisu raczej nie wrzucę, bo rozgotowałam kluchy i nie wyszły zbyt atrakcyjnie na zdjęciach. Innym razem.


Zdjęcie - Pesto bazyliowe ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
pęczek bazylii
garść pestek słonecznika
garść parmezanu (ja użyłam sera Bursztyn)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz

Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy go do moździerza. Dorzucamy do niego umyte liście bazylii, czosnek i sól – wszystko rozdrabniamy. Następnie dodajemy ser, oliwę, sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy.
Jeżeli nie macie moździerza, po prostu wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie (nie za dokładnie, nie na miazgę).



Przepisy z tych kategorii

Guacamole z suszonymi pomidorami
1

Guacamole z suszonymi pomidora…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
1

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mielone paprykowe

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą
1

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukier miętowy
1

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym
1

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb ziołowy – na drożdżach
1

Chleb ziołowy – na drożdżach

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
12

Sosy do sałatek i surówek – cz…

napiecyku napiecyku
napiecyku