Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

                     Obchodzimy właśnie Dni Kuchni Włoskiej, organizowane przez Academia Italiana della Cucina. O tym święcie dowiedziałam sie na blogu Usagi. Należało przygotować oryginalne Pesto Genovese, w którego skład wchodzi: bazylia, czosnek, parmezan, orzeszki piniowe i oliwa. Bardzo chciałam zrobić oryginalne, ale niestety nie kupiłam orzeszków piniowych, więc zastąpiłam je włoskimi. Z tego powodu moje pesto nie może niestety wziąć udziału w tej akcji. Nie szkodzi;)

Moje pierwsze pesto powstało na specjalne życzenie mojego synka, który patrząc w sklepie na bazylię, powiedział: "Mamo kup i zrób pesto, mniam". Doprawdy zrobił się z niego smakosz makaronu z pesto! Uwielbia je :) Cieszy mnie to, bo jeszcze nie tak dawno nie chciał słyszeć o bazylii hihi ;)

Przepis od Usagi.

Zdjęcie - Pesto bazyliowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*jedna doniczka bazylii (listki i cienkie gałązki)

*2 ząbki czosnku

*3 łyżki tartego parmezanu (parmezan mam za to oryginalny,bo przywieziony z Włoch

*pół paczki orzeszków piniowych (u mnie orzechy włoskie)

*oliwa z oliwek (tyle, żeby pasta wyszła jednolita i gęsta)

Wykonanie:

Orzeszki piniowe lekko podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do reszty wymieszanych składników i wszystko utrzeć w moździerzu w razie potrzeby dodając oliwę (można posłużyć sie blenderem).

Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Smacznego!

Zdjęcie - Pesto bazyliowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pesto bazyliowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów