Perliczka pieczona po prowansalsku

Zdjęcie - Perliczka pieczona po prowansalsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy raz robiłam perliczkę i żałuję bardzo, że tyle lat straciłam... Jeśli chcecie zabłysnąć lub przed Wami ważne wydarzenie, które chcecie uczcić to ten przepis jest dla Was:-) Mięso bardzo smaczne i delikatne, ale z takim dzikim pazurem. Danie z serii tych, które robią się same. Zastanawiam się, czy takiej etykiety na blogu nie przypiąć ;-)) Co Wy na to?

Zdjęcie - Perliczka pieczona po prowansalsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do jej przygotowania skusił mnie Łukasz z bloga food2 Składniki:

  • 1 perliczka,
  • cukinia (pominęłam),
  • kilka marchewek ( u mnie kolorowe),
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • 2 cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 cytryna,
  • kiść pomidorków koktajlowych,
  • 1 butelka białego wytrawnego wina,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (dałam suszony),
  • oliwa z oliwek,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie: Perliczkę oczyścić i umyć. Natrzeć solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwą. Przygotować mieszankę z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, łyżeczką posiekanego tymianku, łyżeczką posiekanego rozmarynu, skórką otartą z wyparzonej cytryny. Mieszanką ziół natrzeć ptaka. Do środka włożyć kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Perliczkę odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyć i obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki, seler w paski, a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku rozdzielić, ale nie obierać. Wszystkie warzywa wymieszać z kilkoma gałązkami rozmarynu i tymianku. Polać oliwą z oliwek, Wymieszać dokładnie. Piekarnik nagrzać do 220°C. Brytfannę wysmarować oliwą. Na spód wsypać cienką warstwę warzyw. Na nie ułożyć perliczkę, wcześniej związując jej nogi. Po bokach wysypać resztę warzyw. Na wierzchu ułożyć ćwiartki cytryny i pomidorki koktajlowe. Zalać wszystko winem i włożyć do piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 20-30 minut. W międzyczasie podlewać mięso powstałym sosem. Upieczoną perliczkę pokroić na części. Podawać z warzywami. Ja jeszcze jako dodatek podałam pieczone fioletowe ziemniaki (klik).

Zdjęcie - Perliczka pieczona po prowansalsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli

Sałatka obiadowa z buraczków,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią
2

Kurczak zagrodowy w ziołach pr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krem chrzanowy z ziemniakami i jajkiem. Wielkanocna zupa mocy
1

Krem chrzanowy z ziemniakami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Barszcz biały – świąteczny
1

Barszcz biały – świąteczny

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zakwas na barszcz biały
1

Zakwas na barszcz biały

napiecyku napiecyku
napiecyku

Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

Żurek z pieczenią z białej kie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
1

Pieczony kurczak po azersku z…

Tyna Tyna
In cooking we trust