Perliczka pieczona po prowansalsku

Zdjęcie - Perliczka pieczona po prowansalsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy raz robiłam perliczkę i żałuję bardzo, że tyle lat straciłam... Jeśli chcecie zabłysnąć lub przed Wami ważne wydarzenie, które chcecie uczcić to ten przepis jest dla Was:-) Mięso bardzo smaczne i delikatne, ale z takim dzikim pazurem. Danie z serii tych, które robią się same. Zastanawiam się, czy takiej etykiety na blogu nie przypiąć ;-)) Co Wy na to?

Zdjęcie - Perliczka pieczona po prowansalsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do jej przygotowania skusił mnie Łukasz z bloga food2 Składniki:

  • 1 perliczka,
  • cukinia (pominęłam),
  • kilka marchewek ( u mnie kolorowe),
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • 2 cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 cytryna,
  • kiść pomidorków koktajlowych,
  • 1 butelka białego wytrawnego wina,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (dałam suszony),
  • oliwa z oliwek,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie: Perliczkę oczyścić i umyć. Natrzeć solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwą. Przygotować mieszankę z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, łyżeczką posiekanego tymianku, łyżeczką posiekanego rozmarynu, skórką otartą z wyparzonej cytryny. Mieszanką ziół natrzeć ptaka. Do środka włożyć kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Perliczkę odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyć i obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki, seler w paski, a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku rozdzielić, ale nie obierać. Wszystkie warzywa wymieszać z kilkoma gałązkami rozmarynu i tymianku. Polać oliwą z oliwek, Wymieszać dokładnie. Piekarnik nagrzać do 220°C. Brytfannę wysmarować oliwą. Na spód wsypać cienką warstwę warzyw. Na nie ułożyć perliczkę, wcześniej związując jej nogi. Po bokach wysypać resztę warzyw. Na wierzchu ułożyć ćwiartki cytryny i pomidorki koktajlowe. Zalać wszystko winem i włożyć do piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 20-30 minut. W międzyczasie podlewać mięso powstałym sosem. Upieczoną perliczkę pokroić na części. Podawać z warzywami. Ja jeszcze jako dodatek podałam pieczone fioletowe ziemniaki (klik).

Zdjęcie - Perliczka pieczona po prowansalsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczne skrzydełka z grilla

Aromatyczne skrzydełka z grill…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Mazurek różany
1

Mazurek różany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kurczak tandoori w aromatycznym sosie

Kurczak tandoori w aromatyczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muffinki waniliowe

Muffinki waniliowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zupa czosnkowa z kurkumą
1

Zupa czosnkowa z kurkumą

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square

Ptysiowa choinka, czyli croquembouche
1

Ptysiowa choinka, czyli croque…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Świąteczna brioszka

Świąteczna brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb