Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie

Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJuż jest! Oficjalnie otwieram sezon rabarbarowy

Z rabarbarem co roku mam tak, że zadziwia mnie tym, że jest warzywem. Co sezon sprawiam sobie przyjemność klasyczną drożdżówką z rabarbarem i kruszonką, popijając ją kompotem. Jednak potem przychodzi czas na eksperymenty i to często wytrawne.

Z rabarbaru lubię robić sos chutney, ze sporą ilością orientalnych przypraw, dodatkiem imbiru i chilli, ale lubi się on nie tylko z egzotycznymi składnikami. Tym razem rabarbar połączyłam z aromatycznym rozmarynem i dodałam do pełnoziarnistego chleba na zakwasie.

Rabarbar nadaje wypiekowi ciekawej świeżości, taki chleb świetnie komponuje się z serami, wędliną czy twarogiem. Zachęcam do spróbowania przez kulinarnych eksperymentatorów

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g rabarbaru
  • łużka cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli
  • 300-320 ml letniej wody
  • 2 łyżki posiekanego drobno rozmarynu
Instrukcja
  1. Rabarbar delikatnie obieramy i kroimy w kosteczkę, obtaczamy w cukrze i zostawiamy.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy posiekane zioła.
  3. Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto do dokładnego połączenia składników. Po Wrzucamy rabarbar i mieszamy ciasto raz jeszcze.
  4. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 h.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
  6. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
3.3.2998

Kategorie przepisów