Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie
Już jest! Oficjalnie otwieram sezon rabarbarowy
Z rabarbarem co roku mam tak, że zadziwia mnie tym, że jest warzywem. Co sezon sprawiam sobie przyjemność klasyczną drożdżówką z rabarbarem i kruszonką, popijając ją kompotem. Jednak potem przychodzi czas na eksperymenty i to często wytrawne.
Z rabarbaru lubię robić sos chutney, ze sporą ilością orientalnych przypraw, dodatkiem imbiru i chilli, ale lubi się on nie tylko z egzotycznymi składnikami. Tym razem rabarbar połączyłam z aromatycznym rozmarynem i dodałam do pełnoziarnistego chleba na zakwasie.
Rabarbar nadaje wypiekowi ciekawej świeżości, taki chleb świetnie komponuje się z serami, wędliną czy twarogiem. Zachęcam do spróbowania przez kulinarnych eksperymentatorów
Pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 450 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g rabarbaru
- łużka cukru trzcinowego
- łyżeczka soli
- 300-320 ml letniej wody
- 2 łyżki posiekanego drobno rozmarynu
- Rabarbar delikatnie obieramy i kroimy w kosteczkę, obtaczamy w cukrze i zostawiamy.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy posiekane zioła.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto do dokładnego połączenia składników. Po Wrzucamy rabarbar i mieszamy ciasto raz jeszcze.
- Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.