Pełnoziarnisty chleb z kaszą jaglaną i rodzynkami
Zazwyczaj wiklinowy koszyk do wyrastania chleba stosuję przy bochenkach na zakwasie. Z powodzeniem można go również używać przy wypiekach drożdżowych.
W wielu przepisach wykorzystujących koszyk, proces wyrastania dzieli się na dwie części. Najpierw ciasto rośnie w misie, następnie je odgazowujemy, formujemy chleb i przekładamy do koszyka.
Nie zawsze jednak jest czas, aby to zrobić. Zatem postanowiłam, że koszyk potraktuję jak formę keksówkę. Ciasto rosło w nim od samego początku, a przed pieczeniem zostało przerzucone na blachę.
To prosty chleb pszenno-pełnoziarnisty z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i słodkimi rodzynkami.
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
- świeżych drożdży - 10 g
- letniej wody - 250 ml
- ugotowanej kaszy jaglanej - 150 g
- rodzynek - 50 g
Potrzebne narzędzia:
- koszyk do wyrastania chleba
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki letniej wody. Mieszamy, zostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rodzynki, ugotowaną kaszę jaglaną, rozczyn drożdżowy, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
2. Elastyczne ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużny bochenek. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze).
3. Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy pergaminem, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb. Pieczemy góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 2 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.