Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą

Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta, święta i po świętach! Bardzo możliwe, że w Waszych lodówkach pozostały jeszcze pyszności po świątecznych przysmakach. Przypuszczam też, że znajdą się tacy, którym zostało trochę rzeżuchy. Postanowiłam ostatnio sprawdzić jej charakterystyczny smak w chlebie pełnoziarnistym na zakwasie i wyszło bardzo ciekawie. Chleb nabrał  nowego oblicza, polecam kiedyś wypróbować i dodać rzeżuchę zamiast ziół

Oprócz zielonego dodatku, do klasycznego pełnoziarnistego ciasta na zakwasie żytnim dodałam także jajko. Uznałam, że to dobry pomysł, bo wypieki z mąk pełnoziarnistych wychodzą czasem suche i zbite. Jajko uratowało sytuację i wpłynęło na elastyczny miąższ chleba. Skórka przy tym pozostała chrupiąca.

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 10 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • garść świeżej rzeżuchy (ok. 6 łyżek)
  • 300 ml letniej wody
  • jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, wbijamy jajko. Dodajemy kiełki świeżej rzeżuchy i powoli wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty do uzyskania gęstej, lecz plastycznej konsystencji.
  2. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy np. mąką. Wykładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką na 4 godziny.
  3. Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Dodatkowo możemy ciasto naciąć z brzegu. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez następnych 20 minut.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów