Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą
Święta, święta i po świętach! Bardzo możliwe, że w Waszych lodówkach pozostały jeszcze pyszności po świątecznych przysmakach. Przypuszczam też, że znajdą się tacy, którym zostało trochę rzeżuchy. Postanowiłam ostatnio sprawdzić jej charakterystyczny smak w chlebie pełnoziarnistym na zakwasie i wyszło bardzo ciekawie. Chleb nabrał nowego oblicza, polecam kiedyś wypróbować i dodać rzeżuchę zamiast ziół
Oprócz zielonego dodatku, do klasycznego pełnoziarnistego ciasta na zakwasie żytnim dodałam także jajko. Uznałam, że to dobry pomysł, bo wypieki z mąk pełnoziarnistych wychodzą czasem suche i zbite. Jajko uratowało sytuację i wpłynęło na elastyczny miąższ chleba. Skórka przy tym pozostała chrupiąca.
Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rzeżuchą Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 10 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- garść świeżej rzeżuchy (ok. 6 łyżek)
- 300 ml letniej wody
- jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, wbijamy jajko. Dodajemy kiełki świeżej rzeżuchy i powoli wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty do uzyskania gęstej, lecz plastycznej konsystencji.
- Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy np. mąką. Wykładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką na 4 godziny.
- Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Dodatkowo możemy ciasto naciąć z brzegu. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez następnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.