Pełnoziarniste spaghetti z pistacjami, cytryną i rukolą
Zawsze warto mieć w zanadrzu parę przepisów na szybki obiad do przygotowania w tygodniu. Nie musi to być coś zwykłego, przeciwnie, w ciągu 20 minut można przyrządzić całkiem nietypowe danie. Tym razem proponuję pełnoziarniste spaghetti z pesto z pistacji i cytryny z rukolą. Jest wyraziste w smaku i naprawdę pyszne! Te składniki wyjątkowo do siebie pasują i jeśli jeszcze ich nie łączyliście, zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Pełnoziarniste spaghetti z pistacjami, cytryną i rukolą
- 40g obranych solonych pistacji
- 1 mała cebula
- pieprz (ew. chili w płatkach)
- 1 łyżka oliwy
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- 25g rukoli
- 160g pełnoziarnistego spaghetti
- kilka grubo posiekanych pistacji do posypania
Zmiksować w blenderze pistacje (najlepiej uprażone), pokrojoną w duże kawałki cebulę,
szczyptę pieprzu, oliwę, skórkę i sok z cytryny na niezbyt gładką masę.
Ugotować makaron, odlewając trochę wody z gotowania.
Odcedzić, przełożyć go z powrotem do garnka i wymieszać z masą pistacjową.
Wmieszać trochę zachowanej wody, rukolę i doprawić.
Podawać posypane zachowanymi grubo posiekanymi pistacjami.
Lekko zmodyfikowany przepis stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal