Pełnoziarniste muffinki bananowe z orzechami i czekoladą
„Z okazji wczorajszych Mikołajek, oprócz drobnych prezentów przygotowałam dla swoich domowników także coś słodkiego. Najprościej i najszybciej jest upiec muffiny. Ponieważ jak zwykle zalegały w koszyczku z owocami dwa mocno przejrzałe banany (jak jest ich dużo to wszyscy jedzą, jak zostaną tylko dwa to nikt ich nie tknie) z oszczędności wykorzystałam właśnie je. Dodałam jeszcze zmielone orzechy laskowe i kropelki czekoladowe oraz mąkę pełnoziarnistą, a zamiast masła zastosowałam mój ulubiony olej Kujawski. Wyszły rewelacyjne. Zdrowe, soczyste i mocno czekoladowe. Po prostu pyszne. Polecam”
Pełnoziarniste muffinki bananowe z orzechami i czekoladą
(przepis własny)
Składniki na 12 szt.
2 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
60g zmielonych orzechów laskowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g czekoladowych kropelek do zapiekania
Rozgnieść banany widelcem. Roztrzepać mikserem jajka z olejem. Dodać rozgniecione banany.
W drugim naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki oprócz czekolady. Wsypać do masy jajecznej i całość wymieszać tylko do połączenia składników. Na końcu wsypać kropelki czekoladowe i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy się upiekły. Wystudzić na kracie kuchennej.