Pełnoziarniste galette z truskawkami
Jeśli o mnie chodzi sezon truskawkowy mógłby trwać wiecznie.
Galette upiekłyśmy razem z mamą na początku czerwca. Wylądowała w niej cała miska pierwszych! truskawek z ogródka.
Lubię tą tartę za to, że właściwie nie trzeba mieć do niej specjalnej foremki, udziwnionych przyrządów kuchennych i innych cuda-wianków. Wystarczy mąka, masło, cukier, sól, śmietana i owoce. Prostota w najlepszym wydaniu. Jeśli się pospieszycie, to zdążycie i Wy upiec takie ciacho wypełnione po brzegi truskawkami, a jeśli nie.. to spokojnie:) Nadadzą się też jagody,wiśnie, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki czy agrest.
Pełnoziarniste galette z truskawkami
/przepis własny, inspiracja klik/
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 100 g zimnego masła - 3 łyżki (40 g) cukru - 2 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22% - szczypta soli
nadzienie: - średniej wielkości miska truskawek (lub innych letnich owoców) - 1 łyżka brązowego cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone na kawałki masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na okrągły placek o grubości mniej więcej 1 cm. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią rozwałkowane ciasto na jego powierzchni rozsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i wetrzyj ją w ciasto. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na grube plastry.
Rozłóż na cieście, posyp brązowym cukrem, zawiń rogi galette do środka (patrz zdjęcie). Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. i piecz w nim ciasto przez ok. 30 minut. Upieczone i ostudzone posyp cukrem pudrem.