Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i migdałami (Rabarberkaka)
Mamy już sierpień, ale udało mi się jeszcze dostać kilka ostatnich łodyg rabarbaru. Trzeba je było jakoś pysznie spożytkować. Tym razem postawiłam na szwedzkie ciasto, którego składniki trochę pozmieniałam zgodnie z moimi upodobaniami. Wyszedł naprawdę świetny, zdrowy deser!
Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i migdałami (Rabarberkaka)
/tortownica o średnicy 21 cm/
400g rabarbaru
2 jajka
130g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
50g zimnego masła
3 łyżki płatków migdałów
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Jajka i cukier ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać cynamon, pełnoziarnistą mąkę i delikatnie wymieszać trzepaczką lub łyżką. Ciasto wylać do przygotowanej formy i posypać pokrojonym rabarbarem. Na wierzchu równomiernie poukładać kawałki masła, całość posypać płatkami migdałów. Ciasto piec w temp. 175 stopni przez około 65 minut (aż włożony patyczek będzie suchy). Smacznego!