Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem
Jakiś czas temu opublikowałam przepis (TU) na wyjątkowo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, doskonałą bazę dla wszelkich letnich owoców.
Kompletnie przez przypadek (konkretnie rzecz biorąc- źle odczytaną listę zakupów) upiekłam jego pełnoziarnistą wersję, która okazała się równie pyszna, co jej „biała” siostra.
Tym razem na wierzchu wylądował rabarbar w towarzystwie migdałów. Iście mistrzowski duet.
Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem Składniki- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka (mąka powinna być miałka, drobno mielona)
- cukier - 3/4 szklanki + 2 łyżki
- migdały w płatkach - 3 łyżki
- rabarbar - 3 laski
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- sól - duża szczypta
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
Rabarbar obierz o pokrój na kawałki o ok. 5 cm długości.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu połącz olej z jajkami i esencją waniliową, wlej do mąki i wymieszaj łyżką na gładkie ciasto.
Ciasto wyłóż do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru, posyp 2 łyżkami cukru (może być brązowy) i migdałami. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.