Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

Jakiś czas temu opublikowałam przepis (TU) na wyjątkowo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, doskonałą bazę dla wszelkich letnich owoców.

Zdjęcie - Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kompletnie przez przypadek (konkretnie rzecz biorąc- źle odczytaną listę zakupów) upiekłam jego pełnoziarnistą wersję, która okazała się równie pyszna, co jej „biała” siostra.

Zdjęcie - Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem na wierzchu wylądował rabarbar w towarzystwie migdałów. Iście mistrzowski duet.

Zdjęcie - Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

Agata, 10 czerwca 2013

Zdjęcie - Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rabarbar obierz o pokrój na kawałki o ok. 5 cm długości.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

W drugim naczyniu połącz olej z jajkami i esencją waniliową, wlej do mąki i wymieszaj łyżką na gładkie ciasto.

Ciasto wyłóż do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru, posyp 2 łyżkami cukru (może być brązowy) i migdałami. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.

Kategorie przepisów