Pełnoziarniste ciasto z owocami i solą morską
Lubicie słodko - słone połączenia? Bo ja tak. Ciasteczka digestive czy solony karmel to jest to;) W tym cieście słodkie, posypane cukrem owoce (w zasadzie dowolne) posypane są odrobiną soli morskiej, co podkreśla ich smak i czyni ciasto oryginalnym. Do tego jest ono z mąki pełnoziarnistej i zawiera niewiele tłuszczu, więc może być zdrową jesienną przekąską lub deserem.
Pełnoziarniste ciasto na maślance z owocami i solą morską
- 360g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110g cukru demerara
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 55g stopionego masła
- skórka z 2 cytryn
- 1 gruszka
- 2 śliwki
- 3 łyżki cukru po posypania
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
W mniejszej misce zmiksować jajka, maślankę, wystudzone masło i skórkę z cytryn.
Połączyć suche i mokre składniki i przełożyć do nasmarowanej formy do tart o średnicy 28cm.
Na wierzchu rozłożyć pokrojone w drobną kostkę owoce.
Posypać je cukrem, a następnie solą.
Piec w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 60 minut
(lub krócej, więc sprawdzić patyczkiem).
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal
Pełnoziarniste ciasto na maślance z owocami i solą morską
- 360g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110g cukru demerara
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 55g stopionego masła
- skórka z 2 cytryn
- 1 gruszka
- 2 śliwki
- 3 łyżki cukru po posypania
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
W mniejszej misce zmiksować jajka, maślankę, wystudzone masło i skórkę z cytryn.
Połączyć suche i mokre składniki i przełożyć do nasmarowanej formy do tart o średnicy 28cm.
Na wierzchu rozłożyć pokrojone w drobną kostkę owoce.
Posypać je cukrem, a następnie solą.
Piec w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 60 minut
(lub krócej, więc sprawdzić patyczkiem).
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal