Pełnoziarniste ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi wiśniami
Za oknem mamy jeszcze piękne lato (chwilo trwaj!), ale w moje ręce trafiła już jesienna dynia. Przygotowałam z niej ciasto, które nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni. Deser ten delikatnie przypomina brownie, jednak jest od niego dużo lżejszy. Dzięki dodatkowi suszonych wiśni nabiera przyjemnego, kwaśnego aromatu.
Pełnoziarniste ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi wiśniami
/kwadratowa blaszka o boku 23 cm/
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżki miodu
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
450g puree z dyni
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolday
1/2 szklanki suszonych wiśni
polewa:
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka roślinnego
W misce wymieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
W innym naczyniu dokładnie połączyć puree z dyni, olej kokosowy, jajka i miód. Mieszankę płynnych składników dodać do wcześniej przygotowanych suchych i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i suszone wiśnie, wmieszać je w ciasto. Całą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Po tym czasie zostawić w nim ciasto na jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondelku, podgrzewać i ciągle mieszać, aż do połączenia jednolitej polewy. Następnie lekko ją przestudzić i polać nią zimne ciasto. Podawać po zastygnięciu polewy.