Pełnoziarniste ciasteczka z tymiankiem i sezamem
Niepozorne, ale wyjątkowe smaczne ciasteczka. Niestety trzeba je upiec - rano, gdy nie jest jeszcze tak upalnie, na pewno dacie radę, tak jak ja dałam;) Warto się przemęczyć. Zresztą nie pieką się długo i w Waszych kuchniach nie zdąży się zrobić aż tak gorąco. Są dużo zdrowsze niż ciastka czy krakersy dostępne w sklepach, nie mówiąc już o tym, że smakują lepiej i są po prostu domowe. Piekąc samemu, mamy większy wpływ na to, co jemy. I nie chodzi tu tylko o wybór naturalnych składników - decydujemy również w pełni o smaku. Pewnie nie muszę nikogo o tym przekonywać, dlatego po prostu polecę te pełnoziarniste ciasteczka ze świeżym tymiankiem, pieprzem i sezamem. Gdy przeczytałam przepis na nie, od razu wiedziałam, że muszą być dobre i się nie pomyliłam.
Pełnoziarniste ciasteczka z tymiankiem i sezamem
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- duża szczypta pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki świeżego lub suszonego tymianku
- 2 łyżki sezamu
- 75g zimnego masła
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki musztardy
1) W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz trzech ostatnich.
2) Masło pokroić na małe kawałki i rozetrzeć z suchymi składnikami.
3) Wymieszać mleko z musztardą, dodać do miski i wyrobić gładkie ciasto.
4) Posypać blat i wałek mąką i cienko rozwałkować ciasto.
5) Wycinać z niego kółka i układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
6) Piec w temperaturze 190 st. C przez 10-15 minut, aż będą lekko brązowe.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 53
Kaloryczność jednej sztuki: 30 kcal