Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym

Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym

Zdjęcie - Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połowa miesiąca za nami, a ja jak na razie trwam dzielnie w moim postanowieniu, aby do wypieków nie dodawać mąki pszennej jasnej.

Od czasu do czasu lubię w weekend upiec chlebki pita, które można przeciąć i wypełnić „kieszonkę” ulubionymi składnikami np. grillowanym mięsem, warzywami i sosem. To fajna opcja obiadowa, ale także imprezowa.

Postanowiłam, że upiekę takie pity z mąki pełnoziarnistej. Znając jednak tę mąkę, z samego pełnego ziarna wyszłyby ciężkie i zbite bułki, a nie delikatne chlebki. Dlatego do ciasta dodałam namoczone siemię lniane, które nadało wypiekowi lekkości, a także odrobinę mąki orkiszowej jasnej.

Chlebki wyszły idealnie, są lekkie i z pełnego ziarna

Zdjęcie - Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 16 min. Całkowity czas: 2 godz. 16 min. Porcje: 8 Składniki

  • 400 g dowolnej mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 (lub pszennej typ 550 lub 650)
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 50 g siemienia lnianego + wrzątek
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Siemię lniane zalewamy taką ilością wrzątku, aby zakrył ziarna o mniej więcej centymetr. Zostawiamy na 15 minut, aż siemię wsiąknie płyn.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, siemię lniane. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 4 minuty.
  3. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką pełnoziarnistą, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy.
  5. Chlebki pita kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiamy odstępy. Przykrywamy na 40 minut.
  6. Wyrośnięte chlebki pita wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 8 minut w 200 stopniach i 8 minut w 190 stopniach.
  7. Upieczone chlebki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów