Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym
Połowa miesiąca za nami, a ja jak na razie trwam dzielnie w moim postanowieniu, aby do wypieków nie dodawać mąki pszennej jasnej.
Od czasu do czasu lubię w weekend upiec chlebki pita, które można przeciąć i wypełnić „kieszonkę” ulubionymi składnikami np. grillowanym mięsem, warzywami i sosem. To fajna opcja obiadowa, ale także imprezowa.
Postanowiłam, że upiekę takie pity z mąki pełnoziarnistej. Znając jednak tę mąkę, z samego pełnego ziarna wyszłyby ciężkie i zbite bułki, a nie delikatne chlebki. Dlatego do ciasta dodałam namoczone siemię lniane, które nadało wypiekowi lekkości, a także odrobinę mąki orkiszowej jasnej.
Chlebki wyszły idealnie, są lekkie i z pełnego ziarna
Pełnoziarniste chlebki pita z siemieniem lnianym Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 16 min. Całkowity czas: 2 godz. 16 min. Porcje: 8 Składniki
- 400 g dowolnej mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 (lub pszennej typ 550 lub 650)
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
- 50 g siemienia lnianego + wrzątek
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Siemię lniane zalewamy taką ilością wrzątku, aby zakrył ziarna o mniej więcej centymetr. Zostawiamy na 15 minut, aż siemię wsiąknie płyn.
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, siemię lniane. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 4 minuty.
- Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką pełnoziarnistą, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy.
- Chlebki pita kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiamy odstępy. Przykrywamy na 40 minut.
- Wyrośnięte chlebki pita wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 8 minut w 200 stopniach i 8 minut w 190 stopniach.
- Upieczone chlebki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.