Pełnoziarniste babeczki z truskawkami
Dowód na to, że może być i smacznie, i zdrowo, i sezonowo- pełnoziarniste babeczki z truskawkami spełniają te wszystkie warunki!
Babeczki uzupełniłam kremem na bazie mascarpone i musu truskawkowego, który zagęściłam agarem, dzięki temu krem jest stabilny i nie spływa z babeczek.
Z podanych proporcji upieczecie ok. 12 babeczek.
Składniki:- truskawki - 1 szklanka, pokrojone w ćwiartki
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 i 3/4 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- olej - 1/4 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- krem
- mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- zmiksowane truskawki - 1 szklanka
- cukier - ok. 1-2 łyżki, do smaku
- agar - 1 łyżeczka
Muffinki:
W misce połącz mleko, olej, jajko i esencję waniliową. Dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Truskawki pokrojone w ćwiartki połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstaw d piekarnika nagranego do 200 0C, piecz ok. 20 minut. Ostudź.
Krem truskawkowy:
Mus truskawkowy podgrzej do granicy wrzenia. Agar rozpuść w odrobinie wody i dodaj do gorących truskawek. Dopraw do smaku cukrem, wymieszaj i odstaw. Truskawki ostudzą się i zgęstnieją.
Mascarpone delikatnie wymieszaj trzepaczką, dodaj zagęszczony mus truskawkowy i wymieszaj na jednolity krem. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Krem truskawkowy nakładaj rękawem cukierniczym lub po prostu łyżeczką na wierzch babeczek. Możesz je dodatkowo ozdobić świeżymi owocami.