Pęczotto z pomidorami, czerwoną fasolą, krewetkami i awokado
Pęczotto, czyli risotto z kaszy pęczak to rewelacyjne sycące i rozgrzewające danie. W sam raz na chłodniejsze dni. Pęczotto, jak i wszelkiego rodzaju kaszotta przygotowuję zwykle sobie do pracy. Zapakowane w pojemnik i odgrzane podczas lunchu smakuje równie dobrze. Wymyślając ten przepis na pęczotto, inspirowałem się moją ulubioną meksykańską potrawą — chili co carne. Do gotowanej powoli w bulionie kaszy pęczak dodałem mieloną kolendrę, kumin, czosnek, ostrą paprykę i pomidory. Dzięki temu powstało bardzo aromatyczne danie, które może być już bazą pod Wasze ulubione dodatki. W moim pęczotto znajdziecie przysmażone na maśle z czosnkiem i chili krewetki, podprażone orzeszki ziemne, kolendrę i awokado. Smakuje to naprawdę rewelacyjnie. Gwarantuję, że będzie to Wasz ulubiony przepis na pęczotto!
*
SKŁADNIKI
na pęczotto dla 2 osób
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 500 -700 ml bulionu z warzyw
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 250 g krewetek koktajlowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- mały pęczek świeżej kolendry
- garść orzechów ziemnych
- 1 awokado
- klarowane masło
- sól
Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę klarowanego masła. Dodaj posiekaną cebulę i papryczkę chili. Warzywa przysmaż. Wsyp pęczak i chwilę go podpraż. Kolejno zacznij powoli wlewaj bulion, mieszając cały czas kaszę (postępuj tak, jak z risotto). Gdy wchłonie ona znaczną część płynu i stanie się al dente, dodaj pomidory. Gotuj, aż danie stanie się gęste, a kasza miękka. Pęczotto przypraw solą, kuminem i kolendrą do smaku. Wsyp czerwoną fasolę i wymieszaj. Krewetki przysmaż na złoto na osobnej patelni z łyżką masła, posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Pęczotto przełóż na talerze, wyłóż krewetki i całość posyp posiekaną kolendrą i podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi. Danie podawaj z pokrojonym awokado.
*