Pasztet z żurawiną

Zdjęcie - Pasztet z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasztet z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 l bulionu,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 500 g mięsa wołowego,
  • 500 g wątróbek drobiowych,
  • 1 udko z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 3 jajka,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • sól i pieprz do smaku.


Zdjęcie - Pasztet z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W tym roku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć, że ten dodatek naprawdę sprawił, że pasztet jest wyjątkowy. Smakuje doskonale jako dodatek do pieczywa, ale również sam. Z podanych składników wyjdzie nam jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem.

Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu.
Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Wątróbki drobiowe umyć i wrzucić do bulionu na 15 minut. Po tym czasie odcedzić wywar. Mięso dobrze wystudzić a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka i żurawinę. Dokładnie wymieszać. W oddzielnej naczyniu ubić białka na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Przygotować formę "keksówkę". Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do formy i wyrównać. Piec przez godzinę. Wystudzić.


Przepisy z tych kategorii

Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami
1

Pasztet z suszonymi pomidorami…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
1

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego
1

Schab w sosie z dodatkiem susz…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak z marchewką i szparagami

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak w marynacie teriyaki

Kurczak w marynacie teriyaki

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pyszna wiejska kiełbasa
1

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Tuszonka czyli mięso w słoiku
1

Tuszonka czyli mięso w słoiku

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Oszczędny pasztet z mięsa z rosołu
2

Oszczędny pasztet z mięsa z ro…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasztet z indyka (z żurawiną)
2

Pasztet z indyka (z żurawiną)

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni