Pasztet z indyka z wiśniami
Pasztet z udźca indyka z wiśniami.
Składniki na pasztet z indyka z wiśniami:
- 800 -1000 g udźca z indyka
- 300 g wątróbki z kurczaka
- marchew
- 1/4 selera
- pietruszka korzeń
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 jaja
- 150 g mrożonych wiśni lub świeże w sezonie
- bułka tarta lub mielony len
- olej
Jak przygotować pasztet z indyka z wiśniami?
Udziec z indyka oczyścić z tłuszczu jeśli jest i pokroić w dość dużą kostkę. Na dno rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć mięso, posolić dodać przyprawy i zacząć dusić przykrywając pokrywką. Dusić godzinę. W połowie czasu gotowania dodać obrane warzywa i dusić razem. Mięso po ostygnięciu zmielić wraz z wątróbką. Do masy dodać jajka i rozmrożone i lekko odciśnięte z soku wiśnie. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułkę tartą formy. Wyrównać wierzch i posypać bułką tartą. Piec 60 minut w 200 stopniach C.