Pasztet z indyka z wiśniami

Pasztet z indyka z wiśniami

 


Zdjęcie - Pasztet z indyka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPasztet z udźca indyka z wiśniami.

 

Składniki na pasztet z indyka z wiśniami:

  • 800 -1000 g udźca z indyka
  • 300 g wątróbki z kurczaka
  • marchew
  • 1/4 selera
  • pietruszka korzeń
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jaja
  • 150 g mrożonych wiśni lub świeże w sezonie
  • bułka tarta lub mielony len
  • olej

 

Jak przygotować pasztet z indyka z wiśniami?

Udziec z indyka oczyścić z tłuszczu jeśli jest i pokroić w dość dużą kostkę. Na dno rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć mięso, posolić dodać przyprawy i zacząć dusić przykrywając pokrywką. Dusić godzinę. W połowie czasu gotowania dodać obrane warzywa i dusić razem. Mięso po ostygnięciu zmielić wraz z wątróbką. Do masy dodać jajka i rozmrożone i lekko odciśnięte z soku wiśnie. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułkę tartą formy. Wyrównać wierzch i posypać bułką tartą. Piec 60 minut w 200 stopniach C.


Zdjęcie - Pasztet z indyka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów