Pasztet z fasoli i pieczarek
            
Święta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to nie dzisiaj… ;-) Zanim podzielę się z Wami tym przepisem mam jeszcze do zaoferowania inne pyszności… ;-) Jeśli lubicie pasztety bezmięsne, to mam nadzieję, że skusicie się na ten dzisiejszy pasztet z fasoli i pieczarek. Pasztet jest bardzo wilgotny i łagodny w smaku. Oczywiście możecie bardziej go doprawić :-) Zapraszam na pasztet z fasoli i pieczarek :-)
Pasztet z fasoli i pieczarekSkładniki:
- 5 szklanek (poj.250 ml) ugotowanej fasoli Jaś
 - 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 8 pieczarek
 - 100 g serka kremowego
 - 1 łyżka papryki słodkiej
 - 2 łyżki majeranku
 - szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
 - olej
 
1. Cebulę obrać, pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli i zmięknie. Dodać przeciśnięty czosnek i pieczarki i smażyć, często mieszając aż pieczarki się lekko zrumienią. Dodać paprykę, majeranek, sól, pieprz i szczyptę gałki. Wymieszać i przestudzić.
2. Ugotowaną fasolę i przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był bardziej gładki) Dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :-)


Drukuj / Zapisz jako PDF
            
 
 



