Pasztet wieprzowo-drobiowy
Mieszany pasztet z łopatki wieprzowej, uda z kurczaka i wątróbki drobiowej z dodatkiem warzyw. Doprawiony odrobiną majeranku i gałki muszkatołowej. Ma idealną konsystencje, można go kroić, jednocześnie łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Jest dość wyrazisty w smaku, jeśli lubicie bardziej delikatne smaki, przypominam przepis na pasztet drobiowy – klik.
PRZEPIS NA PASZTET WIEPRZOWO-DROBIOWY
Składniki :
300 g łopatki wieprzowej
1 duże udo z kurczaka
150 g wątróbki drobiowej
1 marchew
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
50 ml bulionu, w którym gotowało się mięso i warzywa
1 jajko
2 łyżki oleju
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Jak zrobić pasztet wieprzowo-drobiowy : Do garnka włożyć łopatkę wieprzową, udo z kurczaka, obrane warzywa : marchew, korzeń pietruszki, seler oraz przyprawy : ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i 1 łyżeczkę soli. Zalać wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka. Gotować na małym ogniu częściowo pod przykryciem przez 1 ½ godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wyciągnąć mięso i warzywa, odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Mięso z udka oddzielić od kości, mięso z łopatki, wątróbkę i warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Całość razem z podsmażoną cebulą zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do pasztetu razem z bulionem, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w pasztet. Przełożyć do foremki (u mnie jednorazowa o wymiarze 21x11 cm, wyrównać, piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.