Pasztet wieprzowo-drobiowy


Mieszany pasztet z łopatki wieprzowej, uda z kurczaka i wątróbki drobiowej z dodatkiem warzyw. Doprawiony odrobiną majeranku i gałki muszkatołowej. Ma idealną konsystencje, można go kroić, jednocześnie łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Jest dość wyrazisty w smaku, jeśli lubicie bardziej delikatne smaki, przypominam przepis na pasztet drobiowy – klik.

Zdjęcie - Pasztet wieprzowo-drobiowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PASZTET WIEPRZOWO-DROBIOWY

Składniki :
300 g łopatki wieprzowej
1 duże udo z kurczaka
150 g wątróbki drobiowej
1 marchew
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
50 ml bulionu, w którym gotowało się mięso i warzywa
1 jajko
2 łyżki oleju
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz 



Jak zrobić pasztet wieprzowo-drobiowy : Do garnka włożyć łopatkę wieprzową, udo z kurczaka, obrane warzywa : marchew, korzeń pietruszki, seler oraz przyprawy : ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i 1 łyżeczkę soli. Zalać wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka. Gotować na małym ogniu częściowo pod przykryciem przez 1 ½ godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wyciągnąć mięso i warzywa, odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Mięso z udka oddzielić od kości, mięso z łopatki, wątróbkę i warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Całość razem z podsmażoną cebulą zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do pasztetu razem z bulionem, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w pasztet. Przełożyć do foremki (u mnie jednorazowa o wymiarze 21x11 cm, wyrównać, piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z zielonego grochu łuskanego  z pestkami dyni

Pasztet z zielonego grochu łus…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta
1

Bezglutenowy pasztet wegetaria…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pasztet z indyka z żurawiną
1

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczeń z cukinii
2

Pieczeń z cukinii

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczony klops drobiowy z marchewką i jabłkiem
2

Pieczony klops drobiowy z marc…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw
1

Pasztet z fasoli mung i pieczo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj