Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Na tegoroczne Święta upiekłam pasztet wg przepisu mamy męża. I po nim i po Świętach zostało...wspomnienie. ;-)

Zdjęcie - Pasztet świąteczny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet świąteczny

1,25 kg wołowiny

1 kg surowego boczku

3/4 kg łopatki wieprzowej

20 dag wątróbki cielęcej l. kurzej

3 liście bobkowe. 4 suszone grzyby

łyżeczka ziaren jałowca

łyżeczka ziaren pieprzu

sól

pieprz mielony

imbir mielony

świeżo starta gałka muszkatołowa

3 jaja

3 kajzerki

2 cebule

2 marchewki

1 pietruszka

Wątróbkę podzieliłam na małe kawałki i gotowałam we wrzątku przez 10 minut. Resztę mięsa gotowałam przez ok. 3 godziny w wodzie, do której dodałam 2 cebule, 2 marchewki, pietruszkę, łyżeczkę stłuczonego ziarnistego pieprzu, 4 suszone grzyby, 3 listki bobkowe, łyżeczkę potłuczonych ziaren jałowca.

Ostudziłam mięso.

3 kajzerki pokrojone w plastry namoczyłam w gorącym bulionie.

Zmieliłam je, także wątróbkę i odciśnięte bułeczki. Do masy dodałam 3 jaja, sól, pieprz, imbir w proszku, gałkę muszkatołową. Dodałam taką ilość bulionu, by masa była wilgotna.

2 duże keksówki wyłożyłam papierem do pieczenia i wypełniłam je masą do 3/4 wysokości, wyrównałam wierzch. Piekłam przez ok. godzinę w 200 stopniach.

B. smaczny z dodatkiem borówki brusznicy.

Kategorie przepisów