Pasztet śniadaniowy

Pasztet śniadaniowy

                          Święta jak zawsze minęły szybko. Za szybko. Przydałby się jeszcze jeden dzień;). Nie wiem, jak u Was, ale u mnie było słonecznie i ciepło i takiej wiosny życzę Wam i sobie. Wracając do bloga, najbliższe wpisy zdominują wielkanocne propozycje. W czasie Świąt nie siadałam do komputera, więc teraz nadrobię to i owo. Dziś pokażę mój pierwszy pasztet. Do zrobienia pasztetu przymierzałam się już od jakiegoś czasu, aż w końcu postanowiłam, że zrobię go właśnie teraz. Skorzystałam z przepisu Gosi. Pasztet wyszedł wyśmienity, dobrze doprawiony, ładnie pachniał i smakował wszystkim. Polecam!

 Zdjęcie - Pasztet śniadaniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*3 suszone grzyby

*2 średnie piersi z kurczaka

*200g łopatki wieprzowej

*200g łopatki cielęcej

*1 cebula

*1 łyżka masła

*1 łyżka oleju

*3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

*szklanka śmietanki kremówki

*3 jajka

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*kieliszek koniaku (dałam wino wytrawne)

*gałka muszkatołowa

*zioła prowansalskie

*suszona żurawina (opcjonalnie, nie dawałam)

*sól, pieprz

*1 łyżeczka słodkiej papryki

*2 łyżeczki pełnoziarnistej musztardy

*maggi (opcjonalnie, ja nie dawałam)

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki wody. Kurczaka, cielęcinę i wieprzowinę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na maśle i oleju zarumienić cebulę, a potem mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Ewentualnie dodać maggi. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dusić do miękkości, podlewając śmietanką. Przestudzone mięso z grzybami zmiksować na gładką masę.

Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, czosnek i ewentualnie koniak. Wyrobić masę. Doprawić porządnie solą, pieprzem, papryką, gałką, musztardą i ziołami.

Masę przełożyć do formy (najlepiej aluminiowej). Piec 80 minut w 180*C. Gdy wystygnie można posypać żurawiną.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pasztet śniadaniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów