Pasztet jajeczno - pieczarkowy

Pasztet jajeczno -  pieczarkowy

Miały być kotleciki z jajek i pieczarek, ale dopadło mnie straszne lenistwo i za nic w świecie nie chciało mi sie ich smażyć:-) Własnie wtedy przypomniałam sobie, że na blogu Kasi widziałam przepis na pasztet jajeczno - pieczarkowy. Wystarczyło tylko dołożyć majonez, śmietanę i doprawić odpowiednio i lada moment pasztet piekł sie w moim piekarniku. Czasem lenistwo się opłaca. Pasztet wyszedł wyborny!!! Doskonale smakuje sam  rozsmarowany na kromce chleba pszennego a takze obłożony pomidorem z cebulą. Świenie nadaje sie na śniadanie wielkanocne. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Pasztet jajeczno -  pieczarkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pasztet jajeczno -  pieczarkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

10 ugotowanych jajek

2 surowe jajka

500g pieczarek

1 spory peczek szczypiorku

1 pęczek natki pietruszki

2 łyzki majonezu

1 łyzka gęstej smietany 18%

1 cebula

1/2 łyzeczki suszonej bazylii

1 łyzeczka ziolowego pieprzu

1 łyzeczka suszonego majeranku

1/2 szklanki bułki tartejsól, pieprz

łyzeczka słodkiej papryki

szczypta chili

trochę masła lub oleju

 

Ugotowane jajka drobniutko kroimy lub rozdrabniamy widelcem. Surowe pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy i razem z pieczarkami smazymy na maśle lub oleju dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami ugotowanymi na twardo, dodajemy posiekaną zieleninę, surowe jajka, majonez, śmietanę, bułkę tartą -  bardzo dobrze przyprawiamy. Powstałą masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, około godziny (najlepiej sprawdzić patyczkiem).

Smacznego:-)

 

Kategorie przepisów