Paszteciki z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Szybkie paszteciki, które powstały z tego co znalazłam w lodówce u mojej Drugiej Połowy (a znalazłam prawie kilogram pieczarek!). W połączeniu z suszonymi pomidorami, porem i ricottą smakowały wyśmienicie! Zdjęcie robiłam telefonem więc nie jest najlepszej jakości, ale uwierzcie, że było naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI:
1 duży por ,
30 dag pieczarek,
6-7 suszonych pomidorów,
3 łyżki ricotty ,
sól i pieprz do smaku ,
czosnek,
oregano do smaku ,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
ser żółty twardy ,
Por i pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić por i pieczarki. Dusić do miękkości. Na koniec dodać suszone pomidory. Patelnie zdjąć z ognia. Dodać ricottę, doprawić do smaku. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w prostokąty. Na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić boki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej pepierem do pieczenia i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Podawać ciepłe.