Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym

Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym

Zdjęcie - Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 szklanka mielonych migdałów,
  • 50 g masła,
  • 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych),
  • sól,
  • tymianek,
  • biały pieprz,
  • 1/2 szklanki wody.

Dodatkowo:

  • 1 rozmącone jajko,
  • ziarna sezamu do posypania.


Zdjęcie - Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym.


Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić na nie posiekane pieczarki. Chwilę podsmażyć, doprawić przyprawami. Smażyć do momentu aż pieczarki będą lekko brązowe. Dodać wodę. Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki i zestawić patelnię z ognia.
Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach (aby nam farsz nie wypadł).
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut, aż będą lekko złotawe.
Studzić na kratce.

Inspiracja: vegalicious.recipes


Kategorie przepisów