Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 1 szklanka mielonych migdałów,
- 50 g masła,
- 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych),
- sól,
- tymianek,
- biały pieprz,
- 1/2 szklanki wody.
Dodatkowo:
- 1 rozmącone jajko,
- ziarna sezamu do posypania.
Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym.
Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić na nie posiekane pieczarki. Chwilę podsmażyć, doprawić przyprawami. Smażyć do momentu aż pieczarki będą lekko brązowe. Dodać wodę. Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki i zestawić patelnię z ognia.
Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach (aby nam farsz nie wypadł).
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut, aż będą lekko złotawe.
Studzić na kratce.
Inspiracja: vegalicious.recipes