Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo

Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo

Pikantne i bardzo wyraziste w smaku paszteciki z mięsem mielonym i chorizo.

Dla mnie może zbyt wyraziste w smaku, za to mojemu mężowi smakowały bardzo.

Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skłądniki na paszteciki z mielonym mięsem i chorizo:

  • 1 op. ciasta francuskiego xxl
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 120 g pikantnego chorizo
  • 300 g serka kanapkowego, śmietankowego (u mnie 2 op. Almette)
  • dymka
  • mielona papryka słodka i ostra
  • oregano
  • suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim (przyprawa)
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
  • oliwa

Jak zrobić paszteciki z mielonym mięsem i chorizo?

Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, przesmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy mięso mielone. Oprószamy je mieloną papryką słodką, oregano, szczyptą kurkumy, mielonego imbiru, ostrej papryki, suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem. Wysmażone mięso przekładamy do większej miski.

Na patelni po smażeniu mięsa rumienimy pokrojone drobno chorizo (uwaga, większe kawałki będą przeszkadzać przy krojeniu rolady, więc warto pokroić go najdrobniej jak to możliwe). Kiedy chorizo jest już chrupiące i wytopi się z niego sporo tłuszczu, przekładamy go na sito, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, po czym dodajemy do mielonego mięsa. Odstawiamy do przestudzenia.

Do mięsnej masy dodajemy pokrojoną dymkę oraz serek kanapkowy, mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy (dobrze, by w trakcie nie popękało). Wykładamy mięsne nadzienie, zostawiając jeden dłuższy bok pusty. Następnie zwijamy dość ściśle w roladę. Ostrym nożem kroimy na około 1,5 cm plasterki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (mi wyszło 19 sztuk).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż do zarumienienia (około 25-35 minut).

Uwagi: Jeśli chcesz, możesz przed zapieczeniem roladek dodatkowo posmarować ciasto francuskie rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 1 łyżki mleka.

Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów