Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Zdjęcie - Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paszteciki z ciasta drożdżowego- puszyste i delikatne z nadzieniem z kurczaka, pieczarek i suszonych pomidorów. Idealne na majówkę, piknik lub kolację. Smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam!

SKŁADNIKI:
ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
nadzienie:
1 pierś z kurczaka
250 g pieczarek
5-6 suszonych pomidorów
2 łyżki serka ricotta
1/4 szklanki białego wina
przyprawy do smaku

ciasto:Drożdże i cukier rozpuść w wodzie i odstaw na 10 minut. Dodaj oliwę i wymieszaj.

Mąkę, sól i mleko w proszku wymieszaj razem.
Płyn wlej do mąki. Wyrabiaj ciasto aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Uformuj kulę, przykryj i odstaw na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto rośnie przygotuj nadzienie:
Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, suszone pomidory w małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kurczaka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dorzuć pieczarki, podsmaż z mięsem i dolej wino. Duś wszystko przez chwilę, dodaj suszone pomidory. Całość duś do momentu gdy wino wyparuje. Następnie dodaj ricottę i doprawy do smaku: solą, pieprzem i lubczykiem.
Ciasto ponownie zagniataj i zostaw na godzinę do ponownego podrośnięcia. Następnie podziel na około 15 małych bułeczek.
Ciasto cienko rozwałkuj, połóż na nich 2 łyżki nadzienia i zwiń w okrągłe paszteciki.
Umieść na blaszce wyłożonej papierem. Przykryj i odstaw na około 40 -45 minut. Przed upieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Piecz w 220 stopniach przez około 15 minut. Jeśli bułeczki zaczną zbyt szybko się rumienić, to około 5 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 200 stopni.

Zdjęcie - Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów