Paszteciki z fasolą i orzechami

Paszteciki z fasolą i orzechami

  Zdjęcie - Paszteciki z fasolą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Paszteciki z fasolą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 ml oleju Oliwier
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 5 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Drożdże zasypujemy cukrem. Dolewamy 2 łyżki mleka i mieszamy. Oprószamy mąką i pozostawiamy na 10 minut, by zaczęły pracować.

 

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 1 jajko, 1,5 łyżeczki soli, mleko, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.

 

Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Przykrywamy i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

 

Fasolę osączamy z zalewy i miksujemy razem z orzechami. Powinny pozostać niewielkie kawałki.

 

Fasolę doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Na brzegu układamy wałeczek z farszu i rolujemy. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

 

Przygotowane paszteciki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

 

Pieczemy 15-20 minut w temp. 175ºC na złoty kolor.

 

 

 

 

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów