Paszteciki z fasolą i orzechami
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 100 ml oleju Oliwier
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 5 g cukru
- 2 jajka
- 1 puszka białej fasoli (400 g)
- ½ łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem. Dolewamy 2 łyżki mleka i mieszamy. Oprószamy mąką i pozostawiamy na 10 minut, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 1 jajko, 1,5 łyżeczki soli, mleko, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Przykrywamy i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Fasolę osączamy z zalewy i miksujemy razem z orzechami. Powinny pozostać niewielkie kawałki.
Fasolę doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Na brzegu układamy wałeczek z farszu i rolujemy. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Przygotowane paszteciki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 15-20 minut w temp. 175ºC na złoty kolor.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl