Paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym

Paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym
Zdjęcie - Paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 400 g czerwonej cebuli
  • 100 g sera gorgonzola
  • 75 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 30 ml octu balsamicznego
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Cebulę kroimy w półtalarki i dusimy powoli na średnio rozgrzanym oleju.

Gdy cebula jest już miękka, podlewamy ją octem balsamicznym, a po minucie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty (lub inne kształty). W połowie kwadratów wycinamy otwory mniejszą foremką, tworząc ramki.

Pełne kwadraty przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy lekko wodą i układamy na nich ramki.

Do środka wykładamy po porcji cebuli i kawałek sera.

Pieczemy w temp. 220ºC około 15 minut. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.



Liczba porcji: 10 sztuk

Czas przygotowania: 45 minut 

Kategorie przepisów