Pasty kanapkowe


Zdjęcie - Pasty kanapkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy patrzę na datę mojego ostatniego wpisu to aż nie dowierzam, że tak długo mnie tu nie było. Rodzinne zawirowania jednak skutecznie odciągnęły moją uwagę od blogowania. Moja dzisiejsza propozycja nie należy do wyszukanych, to raczej przepis codzienny choć można go też wykorzystać na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Te pasty doskonałe są do kanapek, naleśników, placuszków wytrawnych, ale też jako farsz do jajek. Na wiosnę, a szczególnie w okolicach świąt zawsze jemy ich nieco więcej niż normalnie. Ja się przyznam, że jem sporo jajek i chętnie z nimi eksperymentuję. Jajko bowiem jest białkiem idealnym i jeśli ktoś nie jest na nie uczulony lub nie jest na diecie wegańskiej to powinien włączyć je do codziennego menu.

Zdjęcie - Pasty kanapkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasta jaglana - baza składniki na bazę pasty:
  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 jajka na twardo

Pasta jaglana z pomidorami:
  • połowa pasty jajeczno-jaglanej
  • 5-6 suszonych
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majonezu dobrej jakości

Pasta jaglana ze szczypiorkiem
  • połowa pasty jajeczno-jaglanej
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • szczypior z 1 dymki

Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Gotową kaszę blendujemy z ugotowanymi jajkami. Powstałą pastę dzielimy na dwie części. Do jednaj dokładamy musztardę, posiekany szczypior oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Do drugiej pasty dodajemy zmiksowane pomidory suszone, łyżeczkę majonezu oraz przyprawy. Jeśli pomidory są mocno słone możemy pominąć sól. Ilość czosnku niedźwiedziego według uznania, trzeba uważać jednak by nie było go zbyt dużo by nie zdominował pasty. Gotowe pasty przechowujemy w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta do pieczywa z suszonymi pomidorami
2

Pasta do pieczywa z suszonymi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy
1

Kanapkowa pasta z batatów i so…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pasta ze śledzi i jajek
1

Pasta ze śledzi i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z zielonego groszku i awokado

Pasta z zielonego groszku i aw…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Kluski szare
1

Kluski szare

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babka czekoladowa
2

Babka czekoladowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą

Sałatka z jajkami, wędzonym ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie
1

Gołąbki z warzywnym nadzieniem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Roladki schabowe z porem i marchewką
4

Roladki schabowe z porem i mar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu