PASTEIS DE NATA - portugalskie tartaletki z kremem
Pasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów.
Są to portugalskie ciasteczka, na które przepis jest strzeżoną tajemnicą, a ich wypiekanie zapoczątkowali zakonnicy z klasztoru Hieronimitów.
Legenda głosi, że białka wykorzystywali do krochmalenia habitów, a z pozostałych żółtek wypiekali słodkości.
Ja o Pasteis de nata pierwszy raz usłyszałam w siedzibie TVN, podczas nagrania serialu od kolegi Wojtka ( Ps. Wojtek wydał niedawno książkę – zobaczcie tutaj ).
Jakieś 2 dni później dostałam mmsa od kolegi z ich zdjęciem i informacją, że właśnie zajada się nimi w Przemyślu w restauracji Bosko ( o Bosko pisałam Was ostatnio tutaj )
Już na samą myśl ciekła mi ślinka i wiedziałam, że nie popuszczę!
Zakupiłam składniki i przystąpiłam do dzieła!
Pierwsze wyszły pyszne, ale nie były tak dopieszczone jak bym tego chciała.
Kolejne już były IDEALNE!
I właśnie takim idealnym przepisem z Wami się dzielę!
Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach!
Koniecznie spróbujcie!
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 op
* masło do posmarowania foremek
* cukier brązowy – 1 łyżka
* mleko 3,2% – 220 ml
* skórka z cytryny
* cynamon – 0,5 łyżeczki
* mąka pszenna – 25 g
* cukier drobny – 120 g
* woda – 70 ml
* żółtko – 4 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, ponownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.
Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka.
Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła.
Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień – sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami.
Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!