Pasta z wątróbek drobiowych

Pasta z wątróbek drobiowych

Dzisiaj miałam piec, mój pierwszy w życiu chleb. Niestety w mojej krainie dostać mąkę żytnią, graniczy z cudem. Muszę odpalić mój pojazd i wybrać się do większego miasta. No cóż......migrena gwarantowana;) Tymczasem w garach aż dudni. Mięsko skwierczy, kapucha kipi, zapachy roznoszą się po całej okolicy. Jutro szykujcie się na bigos:)

Pasta z wątróbek drobiowych

30 dag wątróbek drobiowych

1 marchewka

1 cebula

10 dag masła

sól, pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki jałowca

olej do smażenia

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Marchewkę zetrzeć na grubym sicie. Przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną wątróbkę. Wszystko wymieszać i prużyć na małym ogniu. Wystudzić.

Zmielić przez maszynkę na małym sicie. Dodać masło i jeszcze raz zmielić. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jałowcem. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Pasta świetnie nadaje się do kanapek.

 

Kategorie przepisów