Pasta z twarogu, jajek i suszonych pomidorów + film
Szukasz pysznego i łatwego w przygotowaniu smarowidła do kanapek? Ta pasta z twarogu, jajek i suszonych pomidorów to idealny pomysł! Jest pełna smaku, aromatu i wartości odżywczych, a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w swojej kuchni, aby wyczarować pyszne i sycące smarowidło, idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Pasta jest doskonałym źródłem białka i wapnia, co czyni ją idealnym posiłkiem dla osób dbających o zdrową dietę. Możesz ją również modyfikować na różne sposoby, dodając inne składniki, takie jak świeże zioła, oliwki czy kapary.
Film:
Składniki na pastę z twarogu, jajek i suszonych pomidorów:
na 2-3 porcje:
- 250 g chudego twarogu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku z dymki
- 1oo g suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- czarny pieprz
- sól
Jak przygotować pastę z twarogu, jajek i suszonych pomidorów?
Twaróg umieszczamy na talerzu i dokładnie rozgniatamy widelcem. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączone z oleju suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Szczypiorek z dymki drobno siekamy. W misce umieszczamy rozgnieciony twaróg, dodajemy jogurt, starte jajka, pokrojone suszone pomidory i posiekany szczypiorek. Na końcu wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie mieszamy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem.