Pasta z siemienia lnianego, słonecznika, sezamu i ogórków
Zainspirowana TYM przepisem, postanowiłam zrobić bardzo zdrową pastę do chleba :-)
Składniki:
- 1 szklanka nasion lnu,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 duża cebula,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- ew. 1 - 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Połowę szklanki siemienia wymieszać z sezamem i słonecznikiem, uprażyć chwilę na suchej patelni, przesypać do miski, wymieszać z nieprażonym siemieniem. Partiami zmielić wszystko w młynku do kawy (lub innym urządzeniem kuchennym). Wsypać do miski, dodać gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Ogórki kiszone, konserwowe zetrzeć na grubej tarce, cebulę na drobnej (lub posiekać), dodać do siemienia, wyspać natkę, wymieszać, dodawać po 1 łyżce koncentrat pomidorowy sprawdzając czy odpowiada nam jego ilość (jeśli będzie mało to oczywiście dodać), przyprawić solą, pieprzem, ew. dodać oleju.
Pasty wychodzi z tych proporcji duża ilość, ale zniknęła u mnie bardzo szybko, tak nam smakowała. Pyszna na tostowanym razowcu z kiełkami i dodatkowym ogórkiem kiszonym :-)
Smacznego!!!