Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem

Zdjęcie - Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kalafior smakuje w każdej postaci. Jest bardzo szlachetny, wyrafinowany da, się niebanalnie i fantastycznie przetwarzać.
Kalafior posiada cenny sulforafan, substancję o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Z dobroczynnych mocy pozwala korzystać enzym-myrozynaza. Ponadto w kalafiorze jest sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, witaminy A, C i beta-karotenu. Nic tylko jeść, tym bardziej, że 100 g kalafiora to 23 kcal.
Im bliżej jesieni, tym kalafiory mają swój charakterystyczne słodkawy smak, a i w środku lata są zachwycające. Dziś niezła gratka dla wielbicieli kalafiora - pasta do smarowania pieczywa.
Proponowaną pastę z kalafiora, można jeść z pieczywem, z dodatkiem pestek dynii, posiekanego szczypiorku, podprażonych orzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora gotując go na parze.

Zdjęcie - Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
mała główka z kalafiora
szalotka
2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty
łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła
sok z cytryny
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
łyżka czarnego sezamu lub maku

Wykonanie:
  • kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut
  • na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę
  • upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać
  • przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce
SMACZNEGO !
źródło: kartka wyrwana z gazety
Zdjęcie - Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy