Pasta z marchewki

Poczęstowała mnie nią koleżanka w pracy. Pasta bardzo mi smakowała, więc postanowiłam ją sama zrobić szczególnie, że dziś rano wyjęłam z piekarnika domowy chleb z suszonymi pomidorami do którego warzywna pasta idealnie pasuje:-)
Zdjęcie - Pasta z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. 800 g marchewek

kilka ząbków czosnku

ok. 3 łyżek białej pasty tahini

mielony kardamon ok. 1/4 łyżeczki

mielony cynamon ok. 1 łyżeczki

kumin 1-2 łyżeczki

1/4 łyżeczki harissy

kilka łyżek gęstego jogurtu

oliwa

sok z cytryny

ok. 2 łyżek syropu klonowego

starta skórka z cytryny

sezam

czarnuszka

Marchewki obieram, układam na papierze na blasze, smaruję oliwą, obok nich kładę nieobrane ząbki czosnku. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czosnek wyjmuję z piekarnika po ok. 10 minutach, marchewki po ok. 30 minutach. Studzę.
Marchewki kroję na mniejsze części, dorzucam do nich upieczone obrane z łusek ząbki czosnku, dodaję oliwę, sok cytryny, pieprz, sól, kardamon, cynamon, harissę, kumin, syrop i tahini. Przyprawy sypię nie żałując ich, bo mają nam dobrze dosmaczyć pastę i dać morze pięknego aromatu. Całość blenduję. Następnie dodaję ziarna sezamu i skórkę startą z cytryny, mieszam. Próbuję, czy nie trzeba dodać więcej któregoś ze składników. Pasta ma być dobrze dosmaczona. Sezam delikatnie powinien w niej chrupać, powinna być lekko wyczuwalna jego obecność. Jak już jest w niej wszystko co trzeba, to napełniam nią kokilki i wierzch posypuję czarnuszką. 

Warzywa korzeniowe 2017

Przepisy z tych kategorii

Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim

Zielone szparagi i jogurtowy d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tabbouleh z botwiną, mango i halloumi

Tabbouleh z botwiną, mango i h…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Grecki sos tzatziki

Grecki sos tzatziki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!
1

Quiche z zielonymi liśćmi i ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Miodowo-musztardowe szaszłyki z  kurczaka

Miodowo-musztardowe szaszłyki…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną
2

Napój izotoniczny na wodzie ko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jogurtowy sos wiosenny
2

Jogurtowy sos wiosenny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny
1

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka szpinakowa z cukrem bazyliowym i lukrem z młodego jęczmienia

Babka szpinakowa z cukrem bazy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone ziemniaki z ziołami
3

Pieczone ziemniaki z ziołami

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka