Pasta z makreli

Pasta z makreli
Pastę z wędzonej makreli moja mama robiła od zawsze, każda była troszkę inna w zależności od proporcji składników, ale zawsze pyszna. Często zdarzało się i tak, że nie bardzo było z czego tę pastę zrobić, bo każdy kto wchodził do kuchni podjadał po kawałku oczyszczona z ości rybkę. Kremową i aromatyczną.... a Kreska a wcześniej Ryjek (jamniki miniaturki tyciuńkie) skakały tak, że uszka powiewały nad blatem :)

Pasta z makreli
  • 1 dorodna wędzona makrela
  • 2 szalotki
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • ew rukola i kiełki
Zdjęcie - pasta z makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makrelę pozbawić skórki i dokładnie oczyścić z ości, wrzucić do miski i dorzucić pokrojone w drobniusieńką kosteczkę szalotki i jabłko starte na tarce jarzynowej. Doprawić majonezem sola i pieprzem. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem rukoli i kiełków np rzodkiewki. Tym razem na śniadanko makrela znalazła się w jajku.

Kategorie przepisów