Pasta z kaszy gryczanej i białego sera

Pasta z kaszy gryczanej i białego sera

Pasztetem bym tego raczej nie nazwała ale nazwa jest tu najmniej ważna. Połączenie białego sera i kaszy gryczanej znam, lubię i już wiele razy sprawdzałam więc zbyt długo nie zastanawiałam  się czy robić. Po prostu zrobiłam. Smak pasty jest  naprawdę dobry. I jest to kolejna rzecz, o której w czasie jedzenia można pomyśleć, że tak smakuje zdrowie. Osobom zainteresowanym tym smakiem szczerze polecam.

Zdjęcie - Pasta z kaszy gryczanej i białego sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŹródło

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g  sera białego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, czarny pieprz, czosnek do smaku

Cebule oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, poszatkować i usmażyć posypane solą oraz pieprzem. Do malaksera włożyć ser z cebulą i pieczarkami. Miksować tak długo aż masa będzie gładka. Dodać ciepła, ale nie gorąca kaszę gryczaną i miksować kolejne kilka minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać trochę gorącej wody do uzyskania potrzebnej konsystencji. Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem. Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.

Smacznego:)

Kategorie przepisów