Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami
Pasty kanapkowe z roślin strączkowych robię co najmniej raz na tydzień. Dzięki temu jem mniej nabiału, który bywa różnej jakości. Fasola adzuki ma wielką zaletę, jest jedyną fasolą, która nie powoduje wzdęć, także można śmiało jeść ;). Pasta jest niesamowicie kremowa, nawet bez dodatku oleju.
Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- 1 szklanka fasoli adzuki
- kilka pomidorów suszonych w zalewie
- 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku (lub 1 łyżka czosnku granulowanego*) - opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mieszanki ziół ( u mnie zioła włoskie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, kilka szczypt chili cayenne
Fasolę najpierw namocz przez kilka godzin, następnie ugotuj zgodnie z opakowaniem. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera/blendera i utrzyj na gładką masę.
Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- 1 szklanka fasoli adzuki
- kilka pomidorów suszonych w zalewie
- 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku (lub 1 łyżka czosnku granulowanego*) - opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mieszanki ziół ( u mnie zioła włoskie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, kilka szczypt chili cayenne
Fasolę najpierw namocz przez kilka godzin, następnie ugotuj zgodnie z opakowaniem. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera/blendera i utrzyj na gładką masę.