Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pasty kanapkowe z roślin strączkowych robię co najmniej raz na tydzień. Dzięki temu jem mniej nabiału, który bywa różnej jakości. Fasola adzuki ma wielką zaletę, jest jedyną fasolą, która nie powoduje wzdęć, także można śmiało jeść ;). Pasta jest niesamowicie kremowa, nawet bez dodatku oleju. Zdjęcie - Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:
- 1 szklanka fasoli adzuki
- kilka pomidorów suszonych w zalewie
- 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku (lub 1 łyżka czosnku granulowanego*) - opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mieszanki ziół ( u mnie zioła włoskie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, kilka szczypt chili cayenne

Fasolę najpierw namocz przez kilka godzin, następnie ugotuj zgodnie z opakowaniem. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera/blendera i utrzyj na gładką masę.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy