Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Jeśli lubicie hummus, to ta pasta z ciecierzycy na pewno będzie Wam smakować. Jak dla mnie to smarowidło idealne do kanapek, krakersów lub jako dip. Można dodawać do niego ulubione zioła i przyprawy. Dobrze jednak pamiętać o dodatku kminu rzymskiego, który idealnie do ciecierzycy pasuje. Oczywiście zamiast ciecierzycy z puszki można użyć suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości. Przepis na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów znalazłam na blogu Eksplozja Smaku i na pewno będę do niego często wracać. Polecam :-)
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorówSkładniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 suszonych pomidorów
- natka pietruszki (lub kolendry)
- 1 łyżeczka soku z limonki/ cytryny
- po pół łyżeczki: soli, mielonego pieprzu, mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego /lub zalewy od pomidorów
Ciecierzycę odcedzić. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć, odciąć grubsze łodyżki.
Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować. Najlepiej zacząć miksować z dodatkiem 1-2 łyżek oleju/zalewy a później dodać go więcej, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF