Pasta z bobu, bazylii, czosnku i rukoli
Czasami mam ochotę na coś innego do chleba niż wędlina czy ser. W tej chwili sezon na bób jest w pełni, więc postanowiłam zrobić pastę z tego warzywa. Słyszałam, że jest dobra zarówno do chleba jak i jako dodatek do mięs. Wypróbowałam. Faktycznie dobre!
Składniki:
400g bobu ugotowanego w osolonym wrzątku i obranego z łupinek
Kilka liści świeżej bazylii i rukoli
Sól, pieprz
2 ząbki czonku
oliwa z oliwek (lub aromatyzowany olej np. Kujawski ze smakiem)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy ok 4-5 minut na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać aksamitną konsystencję. Schładzamy i podajemy jako pastę / „smarowidło” na grzankach lub chlebie lub jako dodatek do mięs. Smacznego i zdrowego!