Pasta z awokado z chrupiącą bagietką
składniki:
1 awokado
100 g białego sera
2 ząbki czosnku
papryka ostra do smaku
1 łyżka sezamu
1 łyżka soku z cytryny
olej
1/2 bagietki
Awokado przekroić, wydrążyć z pestki, obrać i pokroić w małe kawałki. Razem z białym serem wrzucić do blendera , dodać zmiażdżone 2 ząbki czosnku i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Bagietkę pokroić w plasterki i skropić olejem z dwóch stron. Bagietkę wrzucić na rozgrzaną grillową patelnię i zrumienić z dwóch stron na złoty kolor.
Z przygotowanej pasty uformować kuleczki( do tego świetnie nadaje się łyżka do wycinania arbuza), posypać delikatnie sezamem i ostrą papryką. Do boku położyć chrupiącą bagietkę.