Paprykowo-cukiniowa zupa krem z pulpecikami
składniki:
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 litr bulionu
3 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz czarny
oliwa
Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do cebulki i dusić. Zalać bulionem i gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładką masę.
Gotową zupę podawać z pulpecikami i gałązką tymianku(można posypać listkami).
Pulpeciki do zupy robię z przepisu, który mieści się pod tym linkiem( klik,klik). Z niewielkiej ilości mięsa, która zostaje z pulpetów lepię małe kuleczki wielkości pigwy, gotuję i zamrażam.