Paprykowo- cukiniowa zupa krem
Cukinia świetnie sprawdza się jako baza do wszelkich zup- kremów. Nie tylko dlatego, że jest zdrowa i dobrze smakuje, ale również dlatego, że nadaje odpowiednią konsystencję. A dodatek czerwonej papryki sprawia, że zupa nabiera pięknego koloru i wyraźnego smaku.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę oraz paprykę pokrój w kostkę i przełóż do garna, zalej niewielką ilością wody ( tak aby przykryła warzywa) i gotuj do miękkości. Cukinię dokładnie umyj, obierz ze skórki, wydrąż pestki i również pokrój w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną dodaj cukinię i duś pod przykryciem jeszcze przez ok 15 min. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zblenduj na gładki krem.
Gotową zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i jeszcze raz zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki oraz grzankami.