Papryka faszerowana ryżem, czarną soczewicą i fetą
przepis:
5 podłużnych żółtych papryk
0,5 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
ok. 1 szklanki ugotowanego ryżu
ok. 100 g sera feta
1 mała cebula
1 małe jajko
1 łyżka bułki tartej
250 ml przecieru pomidorowego
olej
sól, pieprz
Cebulę pokroić, przesmażyć na oleju.
Papryki przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona.
Ryż i soczewicę wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Do masy dodać pokruszoną fetę.
Masą napełnić połówki papryki, ułożyć je w garnku, podlać niewielką ilością osolonej wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy papryka zmięknie dolać przecier pomidorowy i chwilę jeszcze gotować.