Papryka faszerowana quinoa, amarantusem i soczewicą
To brzmi tak zdrowo, aż dziwię się, że może być smaczne. A jest! :)
Papryka faszerowana tym, co pyszne i zdrowe- quinoa, amarantus, soczewica. Jako dopełnienie plaster słonego, apetycznie zarumienionego cypryjskiego sera halloumi. W wersji wegańskiej ser możecie sobie odpuścić ;)
To świetny pomysł na obiad, przy którym nie ma dużo pracy, a efekt jest naprawdę pyszny!
Proporcje na 3 papryki.
Składniki- papryka czerwona - 3 szt
- soczewica - 3/4 szklanki (ugotowana)
- quinoa - 3 łyżki ziarenek
- amarantus - 3 łyżki ziarenek
- cebula - 1 szt
- szuszone pomidory - 5 kawałków
- oliwa - 2 łyżki
- ulubione zioła - 1/2 łyżeczki, np. prowansalskie, oregano
- ser halloumi - 6 plasterków
- sól, pieprz - do smaku
W osolonej wodzie ugotuj quinoę i amarantus- możesz równocześnie z nimi ugotować soczewicę, lub zrobić to w osobnym garnuszku.
Na patelni zeszklij cebulę, ma być zupełnie miękka. Dodaj pomidory pokrojone w małe kawałki, zioła i 4 łyżki wody. Zagotuj. Dodaj ugotowane kasze i soczewicę, połącz, dopraw do smaku.
Papryki przekrój wzdłuż na połowę. Wykrój gniazda nasienne, nafaszeruj mieszanką kaszy i soczewicy.
Dno naczynia do zapiekania skrop oliwą. Ułóż w nim papryki. Na wierzchu każdej porcji ułóż kawałek sera. Opcjonalnie dodaj listki świeżych ziół np. oregano czy tymianku. Skrop oliwą.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 0C. Po tym czasie zdejmij przykrycie, i włącz opcję grilla przy 220 oC na 10 minut, by ser się zarumienił. Podawaj na ciepło.